رعایت قواعد نگارشی در وبلاگ نویسی
موضوع را با این سوال شروع میکنم که؛ تا به حال شده کتابی را بخوانید و از خواندن آن لذت ببرید و تمامی مطالب آن را درک کنید، و در عوض کتاب دیگری را برای خواندن انتخاب کنید که با ورق زدن چند صفحه از آن، از کتاب خواندن متنفر شوید؟ به نظر شما دلیل چیست؟ آری، یکی از دلایل آن موضوع آن کتاب است که موافق علاقۀ شما هست یا خیر. اما دلیل اصلی امر این است که آیا ویراستار کتاب به قواعد نگارشی مسلط بوده یا نه و این قواعد را در متن کتاب رعایت کرده است یا خیر.
مثالی از قوانین راهنمایی و رانندگی میزنم که بدانید اگر همه طبق یک قانون و قاعده در مسیرهای عبور و مرور شهری و برون شهری با وسیلۀ نقلیۀ خود رانندگی کنند، با حداقل مشکل همگی میتوانند از راه استفاده کنند. اما اگر هر کس طبق قانون نانوشتۀ خود مبادرت به استفاده از راهها نماید، چه میشود؟ اصلاً وضع قابل تحمل است؟
در نگارش و ویرایش هم قواعدی حکمفرما است که نویسندگان باید از آنها آگاه بوده و به آن احترام بگذارند. اینجاست که اگر منِ خواننده، یک کتاب یا مقاله را برای خواندن انتخاب کنم، از انتخاب خود پیشیمان نشده و با زمانی که برای مطالعه گذاشتم، به اطلاعاتم بیش از پیش افزوده میگردد. بدین ترتیب هر روز بیشتر از دیروز به مطالعه علاقهمند میشوم. دقیقاً برعکس اتفاقی که این روزها در تولید محتوای متنی رخ میدهد. حتی نویسندگان کتابها و ویراستارهای آنها این قواعد را رعایت نمیکنند و همین بس برای کاهش رغبت کتابخوانی بین آحاد جامعه.
در نوشتن مطالب وبلاگ هم، همین اصول صدق میکند. یعنی شما به عنوان یک وبلاگ نویس حداقل باید زمانی را برای آموختن این قواعد بگذارید که با مطالعۀ یک کتاب یا حتی یک جستجوی ساده در اینترنت میتوانید به آنها دست پیدا کنید. صفحات اینترنتی بسیاری وجود دارند که در مورد این قواعد به زبان ساده توضیح داده است. در مورد کتاب هم به شما کتاب راهنمای نگارش و ویرایش، تالیف دکتر محمد جعفر یاحقی از انتشارات بهنشر را معرفی میکنم که کتاب خوب و ارزانی است.
آیا میدانید اگر تمام وبلاگ نویسان به اصول نوشتن و قواعد نگارش پایبند باشند، چه قدر وبگردی جذاب و خواستنی میشود؟ بارها برای خودم پیش آمده است که قصد خواندن مقالهای که توسط وبلاگ نویسی نوشته شده است را کردم. ولی به دلیل اینکه قواعد نوشتن را به کار نبسته است، از خواندن آن منصرف شدم. حالا شما این را هم در نظر بگیرید که در روز بیشمار متن را مطالعه کنم که گیج بزنم!
با مطالعۀ بسیار، ذهن انسان دیگر به حروفِ کلمات نگاه نمیکند. بلکه شکل کلمات را در حافظه به خاطر سپرده و با مشاهدۀ همان شکل مفهوم را جایگزین میکند. همین دلیل است که سرعت خواندن متن بالا میرود. حالا فرض کنیم هر کس در نوشتۀ خود از قواعد شخصی خود استفاده کند. دیگر اینجا ذهن نمیتواند برای تشخیص مفهوم کلمات به شکل آنها بسنده کند. اینجاست که سرعت خواندن خوانندگان کاهش یافته و حتی از مطالعه کردن زده میشوند.
قواعد نگارشی دیگری مثل نقطه و ویرگول و از جملۀ اینها، حتی زیر و زِبر حروف هم، در بالا بردن سرعت مطالعه نقشی بسیار مهم دارند. بارها مشاهده کردید که یک جمله بدون ویرگول به چندین شکل خوانده میشود و آن جمله زمان زیادی از مطالعۀ یک صفحه از شما میگیرد. حتی اگر به چندین شکل هم خوانده نشوند، به دلیل کم شدن تمرکز خواننده روی متن پس از مدتی، دیگر عاری از هر گونه مفهوم برای ذهن آدمی میشود.
پس با این توضیحات، اگر میخواهید به ماهیت زبان فارسی و همچنین زمان جویندگان دانش احترام بگذارید، این وظیفۀ من و شماست که قواعد نگارشی در نوشتن مطالب وبلاگ را رعایت کرده تا علاوه بر بالا بردن کیفیت مقالات خود، به تولید محتوای بدون عیب و متعارف هم کمک کنیم. در آینده سعی میکنم هم خود در مقالاتی که مینویسم این قواعد را رعایت کنم و هم از آنها بیشتر صحبت کنیم، که شما بیشتر به اهمیت این موضوع پی ببرید.
۰ دیدگاه